Resepi Masak Lemak Cili Padi Nangka Muda Dan Udang


categories: ,
Cara Membuat Resepi Sedap Masak Lemak Cili Padi Nangka Muda Dan Udang

Bahan-Bahan:

  • 500 gram nangka muda
  • 2 cawan santan cair
  • 2 cawan santan pekat
  • 1 helai daun kunyit
  • 1 keping asam gelugor
  • 1 batang serai, dititik
Bahan untuk kisar halus:
  • 5 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 5-10 biji cili padi
  • sedikit ikan bilis ATAU 1 sudu kecil belacan bakar

Cara Penyediaan:

  1. Bersihkan udang dan ketepikan (Che Nom belah belakang udang dan buang 'tali hitam')
  2. Bersihkan nangka muda, potong kecil dan rebus sehingga lembut. Toskan.
  3. Masukkan nangka ke dalam periuk bersama bahan kisar halus dan santan cair. Rebus di atas api perlahan dan kacau sehingga mendidih.
  4. Masukkan serai, asam keping, udang dan santan pekat. Masak sehingga mendidih. Kuah perlulah selalu dikacau supaya santan tidak berketul.
  5. Masukkan daun kunyit bersama dan perasakan garam dan gula secukupnya.
  6. Angkat dan hidangkena bersama nasi panas.