Cara Membuat Resepi Sedap Masak Lemak Cili Padi Nangka Muda Dan Udang
Bahan-Bahan:
-
- 500 gram nangka muda
- 2 cawan santan cair
- 2 cawan santan pekat
- 1 helai daun kunyit
- 1 keping asam gelugor
- 1 batang serai, dititik
-
Bahan untuk kisar halus:
-
- 5 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 5-10 biji cili padi
- sedikit ikan bilis ATAU 1 sudu kecil belacan bakar
Cara Penyediaan:
-
- Bersihkan udang dan ketepikan (Che Nom belah belakang udang dan buang 'tali hitam')
- Bersihkan nangka muda, potong kecil dan rebus sehingga lembut. Toskan.
- Masukkan nangka ke
dalam periuk bersama bahan kisar halus dan santan cair. Rebus di atas
api perlahan dan kacau sehingga mendidih.
- Masukkan serai, asam
keping, udang dan santan pekat. Masak sehingga mendidih. Kuah perlulah
selalu dikacau supaya santan tidak berketul.
- Masukkan daun kunyit bersama dan perasakan garam dan gula secukupnya.
- Angkat dan hidangkena bersama nasi panas.