Cara Membuat Sotong Lemon
Bahan-bahan
- Sotong size kecil or sederhana dlm 6-10 ekor. Buang ink dan kulit. Potong 3 or 4. Ikut suka masing2.
- 3/4 cawan all purpose flour (tepung serba guna). Nk guna tepung gandum pun boleh.
- Lada hitam dan garam
- 1/2 bj lemon. Sy campur sikit ngn limau nipis sbb suka rs tajamnya. Dlm 5-6 titis je.
- Daun ketumbar
- 1/2 sudu gula
- Minyak utk menggoreng & menumis
Cara-cara
Gaul tepung dgn garam dan lada hitam.
Panaskan
minyak utk menggoreng. Celup sotong dlm adunan tepung td. Make sure
sume cover ngn tepung tu. Goreng smp golden brown. Kuali tutup ye sbb
meletup mcm perang! Aiyo! Dh siap goreng semua, ketepikn.
Dlm
pan yg lain, panaskn kuali dan masukkan air jus lemon, sikit air, gula
dan secubit garam. Msk smp jd agak pekat. Bl dh menggelegak, masukkan
daun ketumbar. Gaul kjp and ttp.
Dh siap gravvy tu, siram ats sotong celup tepung td. Siap! Sedap di makan begitu sj or ngn ns panas. Yum yum! Slmt mencuba!