Bahan untuk sarang:
2 biji kuning telur gred AA
1 cawan minyak
2 sudu makan mentega
2 sudu makan mentega
Cara:
1. Pukul ringan kuning telur.
2. Panaskan minyak bersama mentega di dalam kuali.
3. Gunakan senduk bulat untuk membuat pusingan sehala di dalam kuali.
4.
Setelah minyak benar-benar panas, teruskan memusing minyak menggunakan
tangan kanan, tangan kiri pula angkat kuning telur agak tinggi dan
tuangkan ke dalam minyak gorengan. Teruskan memusing sehala dengan laju
sehinggalah habis kuning telur yang dituang tadi.
5. Bila sarang telur kelihatan kuning keemasan, bolehlah angkat dan toskan minyaknya.
Kita sediakan pula udang goreng dan bahan untuk udang bersarang.
Bahan-bahan:
12 ekor udang kertas saiz sederhana besar - bersihkan - belah belakangnya dan tarik keluar urat urat - gaul udang tadi dengan secubit garam dan goreng hingga masak - angkat dan toskan
7 biji cili padi - hiris
1/2 sudu teh lada putih - tumbuk
1/2 sudu teh perencah MAGGI Cukup Rasa
3 ulas bawang putih - cincang
2 tangkai daun kari - lurutkan daunnya
2 sudu makan mentega
3 sudu makan susu cair
Cara:
1. Panaskan mentega dalam kuali dan tumis bawang putih hingga wangi.
2. Tambahkan hirisan cili padi dan daun kari. Gaul rata.
3. Masukkan susu cair, lada putih dan perencah Cukup Rasa.
4. Setelah bahan tumisan mulai memekat, masukkan udang dan kacau sekali dua. Padamkan api dapur.
5. Masukkan sarang telur tadi, dan gaul bersama udang.
6. Siap untuk dihidangkan.
1. Panaskan mentega dalam kuali dan tumis bawang putih hingga wangi.
2. Tambahkan hirisan cili padi dan daun kari. Gaul rata.
3. Masukkan susu cair, lada putih dan perencah Cukup Rasa.
4. Setelah bahan tumisan mulai memekat, masukkan udang dan kacau sekali dua. Padamkan api dapur.
5. Masukkan sarang telur tadi, dan gaul bersama udang.
6. Siap untuk dihidangkan.