Cara Membuat Resepi Sedap Kurma Kambing
Bahan-Bahan:
-
- 1 kg daging kambing
- 1 senduk minyak
- 2 cawan santan pekat
- 3 biji cili hijau atau cili merah, potong dua
- 4 biji kentang, potong dadu besar
- 1 batang karot. potong dadu besar
- 2 biji bawang besar, belah 4
- 1/2 cawan air asam jawa
- sedikit gula melaka
- garam secukup rasa
-
Bahan untuk bancuhan pes (dengan air):
-
- 4-5 sudu besar rempah daging kurma
- 1 sudu besar jintan manis
- 1 sudu besar serbuk ketumbar
-
Bahan untuk tumbuk halus:
-
- 8 biji bawang merah
- 5 ulas bawang bawang putih
- 2 inci halia
-
Bahan untuk rempah tumis:
-
- 1 batang kayu manis
- 5 biji buah pelaga
- 2 kuntum bunga lawang
- 4 batang cengkih
- 2 tangkai daun kari
Cara Penyediaan:
-
- Panaskan minyak di dalam periuk dan
masukkan bahan rempah tumis dan bahan tumbuk halus. Tumis sehingga naik
bau dan kekuningan.
- Masukkan bancuhan pes
rempah, kacau dan masak sehingga pecah minyak. Tuang sedikit air jika
rempah terlalu kering dan garing untuk mengelakkan rempah hangus.
- Masukkan kambing dan
gaul sebati bersama rempah. Biarkan masak sehingga 5 minit dan tambah
sedikit air hingga agak tenggelam daging kambing. Masak sehingga daging
menjadi empuk dan lembut.
- Apabila daging sudah
lembut, masukkan santan, air asam jawa, karot, kentang, cili hijau dan
bawang besar. Masak sehingga bahan tadi empuk.
- Masukkan pula gula melaka dan garam secukup rasa. Angkat dan hidangkan bersama nasi.