Cara Membuat Resepi Sedap Agar Agar Santan Gula Melaka
Bahan-Bahan:
-
- 10-12 gram agar-agar (saya guna agar-agar bertali)
- 3 1/2 cawan air
- 3 helai daun pandan
- 1 biji telur
- 1 cawan santan pekat
- 1 cawan santan cair
- 1 ketul gula melaka (anggaran dalam 220 gram)
- 1 sudu besar gula merah thai
- 1 sudu besar gula pasir
- 1/2 sudu kecil garam
Cara Penyediaan:
-
- Pukul telur bersama santan pekat, tapis
dan ketepikan. Ini kerana untuk mengelakan ketulan telur putih yang tak
sekata apabila dimasak nanti.
- Masak gula melaka, gula
merah thai dan gula pasir sehingga larut dan kemudian tapis. Masak
agar-agar bersama air gula tadi dan daun pandan sehingga cair.
- Masukkan santan cair, garam dan kacau sebati.
- Masukan bancuhan santan
pekat dan kacau sehingga mendidih. Teruskan mengacau selama 2-3 minit
ketika mendidih. Ini supaya gumpalan hakus dapat terbentuk cantik.
- Tuang dalam loyang dan sejukkan.