Resepi Apam Polkadot

Cara Membuat Resepi Sedap Apam Polkadot

Bahan-Bahan:

  • 2 biji telur size A
  • 1 cawan gula halus
  • 1 sudu teh ovallete
  • 2 sudu teh esen vanilla
  • 1 cawan susu Full Cream Dutch Lady
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 1/2 sudu kecil baking powder
  • Jem, jenis kesukaan anda
  • piping bag secukupnya
  • pewarna makanan

Cara Penyediaan:

  1. Panaskan kukusan dan pastikan penutup kukusan dibalut dengan kain untuk mengelakkan air yang terwap.
  2. Ayak tepung gandum dan baking powder. Ketepikan.
  3. Masukkan jem ke dalam piping bag. Ketepikan.
  4. Pukul telur bersama gula sehingga kembang.
  5. Masukkan ovalette dan esen vanilla dan pukul lagi sehingga adunan menjadi kembang dan putih sekata. Haruskan pastikan adunan menjadi ringan supaya menghasilkan apam yang gebu apabila dikukus nanti.
  6. Masukkan susu sedikit dan selang selikan bersama sedikit tepung sehingga habis.
  7. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian. Terpulang kepada anda berapa warna yang diperlukan. Che Nom cuma bahagi kan kepada dua. Bancuh bersama pewarna dan masukkan ke dalam piping bag.
  8. Isikan cawan kertas ke dalam acuan lompang.
  9. Picit adunan ke dalam cawan kertas separuh penuh dan picitkan pula setompok kecil jem sebagai inti.
  10. Kemudian tutup dengan adunan yang sama tetapi jangan terlalu penuh kerana perlu ada ruang untuk apam kembang bila kukus nanti.
  11. Picit dot dot ke atas adunan.
  12. Kukus selama 15 minit.