Cara Membuat Resepi Sedap Binka Labu
Bahan-Bahan:
-
- 2 cawan tepung gandum
- 2 1/4 cawan santan (tak perlu terlalu pekat)
- 3 biji telur
- 3/4 cawan gula pasir
- 1/2 sudu kecil garam halus
- 3 sudu mentega, cairkan
- 2 cawan puri labu
- bijan secukupnya
Cara Penyediaan:
-
- Kupas kulit labu dan potong kiub. Steam sehingga lembut dan kemudian lecek halus. Sukat sebanyak 2 cawan.
- Masukkan tepung, santan, telur, gula pasir, garam dan mentega. Kisar semua bahan-bahan tersebut sehingga sebati.
- Tuang bahan kisar ke dalam bekas dan kacau bersama puri labu.
- Tuang bancuhan ke dalam
acuan yang sudah digris dengan minyak, tabur permukaan atas dengan
bijan dan bakar selama 20-25 minit, atau sehingga bahagian atas kuih
masak keperangan.
- Keluarkan dari acuan dan sejukkan sebelum dipotong