Cara Membuat Resepi Sedap Puding Gula Melaka
Bahan-Bahan:
-
Bahan untuk sagu:
-
- 1 1/2 cawan sagu
- air secukupnya
-
Bahan untuk kuah santan:
-
- 2 1/2 cawan santan (dari 1/2 biji kelapa)
- 1 sudu besar tepung beras
- 1 sudu kecil garam
- 1 helai daun pandan, carik dan simpul
-
Bahan untuk sirap gula melaka:
-
- 1 ketul besar gula melaka
- 3 sudu besar gula merah serbuk Thai
- 2 sudu besar gula pasir
- 1 helai daun pandan, carik dan simpul
Cara Penyediaan:
-
- Rendamkan biji sagu bersama air selama 1/2 jam. Anggaran air sehingga tenggelam dua ruas jari.
- Rebus sagu di atas api
perlahan sehingga hilang putih di tengah-tengah biji. Jika air kurang
tambahkan sedikit supaya sagu masak dengan sempurna.
- Tuang sagu di atas penapis dan bilas dengan air mengalir supaya kanjinya keluar.
- Toskan dan masukkan
pewarna kesukaan anda. Kacau sekata. Sudukan sagu ke dalam acuan dan
sejukkan di dalam peti ais selama 30 minit. Sagu akan terbentuk dan
kental apabila sejuk.
- Keluarkan dari acuan dan hidang bersama kuah santan dan sirap gula melaka.
-
Cara untuk kuah santan:
-
- Masak santan bersama daun pandan, tepung beras dan garam di atas api perlahan.
- Kacau sekata supaya santan tidak berketul. Apabila kuah sudah mendidih dan pekat, angkat dan sejukkan.
-
Cara untuk sirap gula melaka:
-
- Masukkan air di dalam periuk bersama gula melaka, gula merah Thai, gula pasir dan daun pandan.
- Masak sehingga sirap mendidih pekat dan ketulan gula hilang. Kacau sebati.
- Tapis dan sejukkan.
Tips: Kuah santan: Kuah santan
haruslah sedikit pekat dan masin. Tidak terlalu masin tetapi cukup untuk
mengimbangi rasa manis dari sirap gula melaka.
Sirap gula melaka: Che Nom tambahkan gula merah Thai kerana rasanya yang
sedap dan warnanya yang pekat kehitaman. Bila dimasak bersama gula
melaka, warna yang terhasil sangat cantik dan rasanya sangat sedap.