Bahan-Bahan:
-
- 1 kg ayam
- 4 sudu besar rempah kurma ayam
- rempah tumis (kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang)
- 2 cawan santan pekat
- 2 biji tomato (dipotong 4)
- 2 biji kentang
- 1 biji lobak merah (didadu besar)
- sedikir air asam jawa
- Bahan untuk dikisar:
-
- 5 ulas bawang putih*
- 5 ulas bawan merah*
- 2 cm halia*
Cara Penyediaan:
-
- Panaskan minyak
- Masukkan bahan kisar, rempah tumis dan rempah kurma ayam, kacau sehingga pecah minyak
- Masukkan ayam kacau sebati dan biar masak seketika
- Masukkan kentang dan lobak merah serta sedikit asam jawa
- Apabila kentang & lobak merah sudah empuk, masukan santan
- Kacau sebati dan biarkan mendidih
- Masukkan tomato, garam & gula secukup rasa