Cara Membuat Resepi Bergedil Daging
Bahan-Bahan:
-
- 500 gram ubi kentang
- 150 gram daging kisar
- 1/2 biji bawang besar, didadu
- 2 biji cili merah, dihiris halus
- 2-3 tangkai daun sup, dihiris hallus
- 2 sudu besar bawang goreng
- 1/2 sudu kecil lada sulah
- 1 biji telur ayam
- sedikit garam
Cara Penyediaan:
-
- Kupas kulit ubi kentang, potong dadu dan goreng sehingga empuk. Angkat dan toskan. Biarkan seketika hingga kurang panas.
- Dalam kuali berasingan,
panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar yang didadu, kemudian
masukan daging kisar dan masak seketika.
- Di dalam mangkuk,
hancurkan ubi kentang menggunakan "masher" dan kemudian gaulkan dengan
cili merah, daging kisar, daun sup, lada sulah, bawang goreng dan garam
secukup rasa.
- Buatkan bentuk bulat dan leperkan sedikit.
- Pecahkan sebiji telur
dan kacaukan sebati menggunakan garfu. Celup begedil dan goreng di dalam
minyak yg sudah dipanaskan di dalam kuali. Angkat dan toskan di atas
kertas tisu untuk menyerap lebihan minyak
Tips: Masa menggoreng, jangan
alih begedil sehingga bahagian bawah betul-betul masak supaya begedil
tidak menjadi hancur semasa menggoreng.