Cara Membuat Daging Masak Black Pepper
Bahan-Bahan:
-
- 500g daging (bahagian batang pinang)
- 4 ulas bawang putih
- 2 sudu besar sos tiram
- Kicap manis
- 1 sudu kecil lada hitam (ditumbuk kasar)
- 2 tangkai cili merah (potong kasar)
- Bawang besar holland
- 2 sudu kecil tepung jagung
Cara Penyediaan:
-
- Panaskan 2 senduk minyak, goreng daging selama 3-4 minit. Angkat dan asingkan.
- Kurangkan sedikit minyak tadi kepada angggaran 1/2 senduk minyak, tumis bawang putih dan masukkan lada hitam.
- Masukkan kicap dan
serbuk lada hitam, kacau sebentar dam masukkan daging. Masak menggunakan
api besar dan kerapkan mengacau bahan dalam kuali.
- Kemuduan tambah
bancuhan tepung jagung dan bawang besar. Apabila kuah menjadi pekat
padam api dan hidangkan. Hiaskan dengan taburan daun bwg.
Tips: Untuk mendapatkan daging yang lembut pastikan ianya tidak di masak terlalu lama di atas api yang besar.