Cara Membuat Resepi Sedap Singgang Pedas Ikan Kembung
Bahan-Bahan:
-
- 4 ekor ikan kembung
- 2 keping asam gelugor
- 1 batang serai, dititik
- daun kesum
- 1 inci lengkuas, hiris nipis
- garam dan gula secukup rasa
-
Bahan kisar halus:
-
- 3 biji cili merah
- 3-4 biji cili padi
- 1 inci halia
- 1 inci kunyit hidup
- secubit belacan
Cara Penyediaan:
-
- Rebus air bersama bahan kisar sehingga mendidih. Biarkan mendidih seketika.
- Masukkan serai, lengkuas, asam gelugor, ikan kembung dan daun kesum.
- Perasakan dengan gula
dan garam secukupnya. Jangan kacau kerana ikan mudah hancur. Apabila
ikan sudah masak, angkat dan hidang bersama nasi panas.