Resepi Sambal Udang / Udang Masak Merah


categories: ,
Cara Membuat Resepi Sedap Sambal Udang /Udang Masak Merah
Bahan-bahan
  • udang 500 grm
  • bawang besar 3 labu*
  • bawang putih 2 ulas*
  • cili giling 2 sudu besar
  • sos cili 5 sudu besar
  • bawang besar 1/2 labu (dipotong bulat)
  • minyak masak (5-7 sudu besar)
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa

Cara-cara
  1. Kisar bawang putih dan bawang besar yang bertanda (*).
  2. Tumiskan bawang yang telah dikisar. tunggu sehingga bawang dah bertukar warna, jadi kuning. (kalau tak masak, nanti sakit perut). Guna api yang sederhana. Biarkan kuah mendidih.
  3. Masukkan cili giling, gaul rata. Sehingga kuah mendidih, kemudian campurkan sos cili, garam dan gula. Biarkan kuah mendidih.
  4. Masukkan udang, gaul rata. Bila udang dah bertukar warna kepada warna merah (menandakan ia dah masak), masukkan bawang yang telah dipotong. (campur sedikit air kalau nak cairkan kuah)
  5. Biarkan ia mendidih. Sedia untuk dihidang.
  6. (Boleh masukkan cili atau sebarang hiasan yang lain mengikut kreativiti dan citarasa masing-masing... Selamat mencuba) (^_~)y