Cara Membuat Resepi Sedap Bubur Pulut Hitam
Bahan-Bahan:
-
- 1 1/2 cawan pulut hitam
- 6 cawan air, untuk merebus pulut
- 1/2 biji kelapa (anggaran 2 cawan santan pekat dan 2 cawan santan cair)
- 2 helai daun pandan, carikkan dan simpul
- 3/4 cawan gula putih
- 1/2 ketul gula melaka
- garam secukup rasa
- 1 sudu besar tepung jagung
Cara Penyediaan:
-
Cara untuk masak bubur pulut hitam:
-
- Rebus pulut hitam
dengan air dan daun pandan sehingga lembut. Pulut hitam akan pecah
kembang apabila lembut. Biarkan pulut masak dan kuah menjadi pekat.
- Masukkan santan cair, garam, gula putih dan gula melaka. Masak sehingga mendidih.
- Kemudian masukkan pula 1 cawan santan pekat. Pada waktu ini anda boleh sesuaikan rasa manis dan masin ikut selera sendiri.
-
Cara untuk kuah santan:
-
- Masak baki 1 cawan santan tadi di atas api yang kecil sehingga mendidih. Perlu selalu kacau supaya santan tidak berketul.
- Bancuh tepung jagung dengan sedikit air dan tuangkan dalam santan. Kemudian masukkan garam secukup rasa.
Tips: Rendam pulut hitam
semalaman. Ini supaya dapat menjimatkan masa merebus. Kalau tak cukup
masa, memadai rendam selama 3-4 jam, tetapi pulut perlu direbus agak
lama untuk kembang dan lembut.