Cara Membuat Resepi Sedap Serawa Durian Dan Pulut Kukus
Bahan-Bahan:
-
Bahan-bahan untuk serawa durian:
-
- 10-15 ulas isi durian, bersama biji
- 2 cawan santan cair
- 1/2 cawan gula pasir
- seketul kecil gula melaka
- 1 helai daun pandan, carik dan simpul
- 2 cawan santan pekat
- 1 1/2 sudu kecil garam
- 1 cawan air, jika perlu
-
Bahan-bahan untuk pulut kukus:
-
- 500 gram pulut
- 1 cawan santan cair
- 1/2 sudu kecil garam
Cara Penyediaan:
-
Cara-cara untuk serawa durian:
-
- Masukkan ulas durian,
santan cair dan daun pandan di dalam periuk. Masak sehingga isi durian
hancur dan menjadi kuah yang pekat sebati.
- Masukkan santan pekat, gula pasir, gula melaka dan garam. Teruskan didih di atas api yang perlahan dan kacau sebati.
- Tambahkan sedikit air jika kuah terlalu pekat. Angkat dan hidangkan bersama pulut kukus.
-
Cara-cara untuk pulut kukus:
-
- Rendam pulut selama beberapa jam (anggaran 2-3 jam).
- Panaskan kukusan dan kukus pulut selama 15-20 minit. Angkat pulut dari kukusan dan masukkan ke dalam mangkuk.
- Bancuh santan cair bersama garam.
- Tuangkan santan cair kedalam pulut yang panas tadi dan rehatkan supaya pulut menyerap kuah santan.
Tips: Jika pulut masih keras
selepas anda gaul bersama santan cair, masukkan kembali ke dalam kukusan
selama 5 minit, kemudian angkat dan sejukkan.