Cara Membuat Resepi Kek Blueberry Lembab
Bahan-Bahan:
-
- 150 gram mentega
- 150 gram (3/4 cawan) castor sugar
- 2 biji telur, saiz B
- 265 gram (1 3/4 cawan) tepung naik sendiri
- 120 gram yoghurt
- 2-3 sudu besar susu full cream
- 100 gram (1 kotak kecil) fresh blueberry
- gula aising, untuk taburan
Cara Penyediaan:
-
- Panaskan oven pada suhu 170 darjah celcius.
- Griskan tin pembakar dengan mentega cair dan lapik bahagian bawah dengan kertas baking. Saya gunakan tin bersaiz 8x8x3 inci.
- Pukul mentega yang
telah dikeluarkan pada suhu bilik bersama gula castor di dalam mixing
bowl sehingga sebati dan berwarna kuning pucat. Gunakan spatula jika
bahagian bawah adunan melekat.
- Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji, juga esen vanilla dan teruskan pukul sehingga sebati.
- Masukkan tepung yang
telah diayak sedikit demi sedikit dan diselang selikan dengan yoghurt
sehingga habis. Kemudian masukkan susu. Kacau sehingga betul-betul
sebati.
- Tuangkan di dalam tin pembakar dan bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 35 hingga 40 minit.
- Angkat dan sejukkan di atas cooling tray. Taburkan dengan gula icing untuk hiasan.
Tips: Cucuk kek dengan lidi
untuk memastikan kek masak sepenuhya. Jika lidi ditarik keluar bersih
dan tidak melekat maksudnya kek sudah masak. Jika masih melekat adunan
kek, teruskan membakar lagi.