Cara Membuat Resepi Kek Oren Lembab Dan Lembut
Bahan-Bahan:
-
- 1/2 cawan (114 g) mentega, unsalted
- 3/4 cawan gula kastor
- 4 sudu kecil parutan kulit oren
- 2 biji telur saiz A
- 1/2 cawan sour cream
- 1/4 cawan perahan jus oren segar
- 1 1/2 cawan tepung naik sendiri
- 1/2 sudu kecil garam
Cara Penyediaan:
-
- Panaskan oven kepada suhu 160 °C. Griskan loaf tin berukuran 9 inci dengan mentega.
- Putar mentega yang sudah lembut (tetapi masih sejuk) bersama gula kastor sehingga putih berkrim.
- Masukkan zest oren,
telur sebiji demi sebiji, sour cream dan jus oren segar. Masukkan pula
tepung naik sendiri sedikit demi sedikit dan putar hingga adunan sebati.
- Tuang ke dalam adunan dan bakar selama 30-40 minit atau sehingga lidi yang dicucukkan di tengan kek bersih apabila ditarik,
Tips: 1.Jika anda tiada tepung
naik sendiri, boleh gunakan tepung kek yang dicampur bersama 1 sudu
kecil baking powder dan 1/2 sudu kecil baking soda.
2.Jika menggunakan salted butter (mentega bergaram) jangan dimasukkan
garam lagi di dalam adunan