Cara Membuat Resepi Sedap Nasi Goreng Pataya
Bahan-Bahan:
-
Bahan untuk nasi goreng:
-
- 2 cawan nasi putih
- 3 sudu besar minyak masak
- 5 ekor udang, buang kulit
- sedikit isi ayam, potong kiub
- 1 biji bawang merah, hiris nipis
- 2 ulas bawang putih, hiris nipis
- 4-5 biji cili padi, ketuk hingga pecah
- sedikit sayur campur
- 1/2 ketul kiub ayam
- serbuk lada sulah
- sedikit kicap cair
- timun, untuk hiasan
- tomato, untuk hiasan
-
Bahan untuk salutan atau telur dadar:
-
- 2 biji telur ayam
- secubit garam
Cara Penyediaan:
-
- Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan dan naik bau.
- Masukkan isi ayam dan goreng sehingga separuh masak.
- Masukkan udang, cili padi dan sayur campur, kemudian diikuti nasi putih. Goreng sehingga sebati.
- Masukkan serbuk lada
sulah, kiub ayam, kicap cair dan goreng sehingga masak sebati. Perasakan
dengan garam dan gula secukup rasa.
- Kacau telur bersama
secubit garam. Panaskan kuali berasingan, tuang telur dan golekkan kuali
supaya telur menjadi nipis dan bulat sekata. Pastikan api perlahan
supaya telur tidak mudah hangus.
- Ambil satu mangkuk nasi
goreng dan telangkupkan di atas telur dadar. Bungkus nasi goreng dalam
bentuk empat segi dan telangkupkan kembali bungkusan nasi goreng ke atas
pinggan. Hiaskan dengan timun dan tomato.